Ecografie multidisciplinară (Voluson-4D, Doppler, color)
Metoda de investigație paraclinică ce utilizează ultrasunetele în scopul obținerii de informații asupra organelor și structurilor anatomice examinate. Este o metodă de diagnostic rapidă, neinvazivă, lipsită de riscuri (inclusiv pentru gravide și nou nascuți) care poate fi repetată ori de câte ori starea pacientului o cere.
Ecografia poate fi de mai multe feluri: 4D, 3D, ecografie vasculară, ecografie de părți moi, ecografie Doppler.
Eco-Dopplerul vascular comportă trei modalități diferite: ecografia bidimensională, Doppler arterial și eco-Doppler cu codaj de culori.
- Ecografia bidimensională face apel la o sondă ecografică care permite, atunci când este aplicată pe piele în fața unei artere, să se vadă peretele anterior al acestei artere, apoi lumenul ei (volumul interior) și în sfârșit peretele posterior. Ecografia bidimensională permite, de asemenea, punerea în evidență a plăcilor de aterom și a îngustărilor care pot să se formeze în grosimea peretelui arterial. În același mod, este posibil să fie vizualizate venele și să se verifice existența unui cheag.
- Dopplerul arterial utilizează o sondă Doppler. Existența unei îngustări localizate într-o arteră provoacă o accelerare a fluxului sangvin în acest loc și o diminuare a fluxului arterial în aval de îngustare. Analiza curbelor înregistrate la diferite niveluri arteriale (carotidian, femural etc.) permite cunoașterea cu precizie a stării rețelei arteriale. În același mod, înregistrarea Doppler a fluxului venos permite punerea în evidență a opririi sau încetinirii fluxului sangvin, cauzate de prezența unui cheag în interiorul venei examinate, în cazul unei flebite.
- Eco-Dopplerul cu codaj al culorilor, este o tehnică mai recentă, curentă, care permite vizualizarea pe ecran a fluxului arterial sau venos colorând în mod arbitrar fluxul sangvin în roșu, dacă el se îndreaptă spre captor, în albastru dacă se îndepărtează de el.
Efecte secundare: Eco-Dopplerul vascular este un examen nedureros, a cărui durată nu depășește 40 de minute, care nu necesită spitalizare și nu antrenează vreun efect secundar.